Kaarten van Amsterdam deel I 1538-1865 - Marc Hameleers Stadsarchief AmsterdamKaarten van Amsterdam deel I 1538-1865 - Marc Hameleers Stadsarchief Amsterdam
Beweeg de muis over de afbeelding of klik om te vergroten

Kaarten van Amsterdam deel I 1538-1865 - Marc Hameleers Stadsarchief Amsterdam

€ 69.50

Kaarten van Amsterdam deel I

Tegelijkertijd met de de tentoonstelling Booming Amsterdam. De groei van Amsterdam in de Gouden Eeuw in het Amsterdams Stadsarchief, verschijnt deze uitgebreide, rijk geïllustreerde publicatie Kaarten van Amsterdam in twee delen.

Kaarten van Amsterdam is in het jaar waarin Amsterdam 400 jaar grachten viert, een uitgave waarmee iedere in Amsterdam geïnteresseerde lezer zijn kennis over de stad zal kunnen aanvullen.

Auteur Marc Hameleers, verbonden aan het Stadsarchief, schreef dit nieuwe eerste deel van Kaarten van Amsterdam met de overzichtskaarten van Amsterdam die in de jaren 1538-1865 vervaardigd werden. Deel 2 verscheen al eerder in 2002 en is nu grondig herzien en aangevuld. Hiermee is de complete herziening van de beroemde Catalogus van Amsterdamsche Plattegronden, in 1934 samengesteld door Antoine Everard d’Ailly, voltooid.

De twee delen samen geven een fraai topografisch overzicht van de geschiedenis van de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam door de eeuwen heen. De topografische kaarten geven een gedetailleerd beeld van het aanzien van wijken en buurten en van de ligging en vorm van straten en pleinen. Daarnaast zijn er ruim honderd thematische kaarten opgenomen die een schat aan informatie bevatten over alle mogelijke onderwerpen zoals demografie, openbaar vervoer, toeristische attracties, verspreiding van besmettelijke ziekten, bevolkingsdichtheid, religie, handel en nijverheid.
Door de veelheid van informatie wordt een beeld gecreëerd van wat mensen raakte en bezig hield in vroeger eeuwen. De beide delen zullen in de komende tientallen jaren een van de belangrijkste bronnen vormen voor de bestudering van de geschiedenis van Amsterdam, in het bijzonder voor het historisch-topografisch onderzoek.


 


In winkelwagentje:

  • Artikel: 9789068686203

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.744 - Number of Queries: 114 - Query Time: 0.02793273866272
<