Van Groningen tot Zeeland, Geschiedenis van het cultuurhistorisch onderzoek naar het kustlandschap

€ 19.00

Van Groningen tot Zeeland biedt een rijke verscheidenheid aan studies over de geschiedenis van het landschapsonderzoek langs de Nederlandse kust in de negentiende en twintigste eeuw. Tot ongeveer 1880 baseerden onderzoekers hun interpretaties vooral op literatuurstudie, daarna kwam een lange periode van bronnenonderzoek, waarna men vanaf 1960 ging kijken hoe het landschap er in de werkelijkheid uitzag. Behalve aan landelijk bekende kopstukken als Acker Stratingh, Staring, Lorié en Beekman wordt veel aandacht besteed aan lokale onderzoekers en instellingen.
Van Groningen tot Zeeland bevat veel nieuwe feiten en inzichten over de veranderende visie in de afgelopen par eeuwen op ontstaan en vorming van het Nederlandse kustlandschap.
Het boek is geïllustreerd met talrijke afbeeldingen, waaronder niet meer herdrukte of zelfs nimmer uitgegeven kaarten uit de negentiende eeuw, alsmede nieuwe, die voor dit boek gemaakt zijn.

Uit de inhoud:
Het verleden van kwelders, wierden en dijken: werk voor natuurwetenschappers 
Tussen Geologie en Geakunde. Historische geografie van Friesland in de periode 1850-1950   Het middeleeuwse kaartbeeld van Hollands Noorderkwartier 
De genese van de Kop van Noord-Holland en het westelijk Waddengebied 
Door de kracht der vloeden, of door ’t toedoen van menschen, verandert of gantsch te niet gegaan 
Landschapsonderzoek in de Zeeuwse Delta, 1990-2010


In winkelwagentje:

  • Artikel: 9789087041649

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.825 - Number of Queries: 118 - Query Time: 0.025439421127319
<