Beelden van Paaseiland. Over de duurzaamheid van een cultuur - Jan J. Boersma -Beelden van Paaseiland. Over de duurzaamheid van een cultuur - Jan J. Boersma -
Beweeg de muis over de afbeelding of klik om te vergroten

Beelden van Paaseiland. Over de duurzaamheid van een cultuur - Jan J. Boersma -

€ 19.95

Paaseiland (Chili) is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland - het is weinig groter dan Texel - hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het landschap geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Clive Ponting, Jared Diamond en vele andere wetenschappers vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis, hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en een waarschuwing voor de hele aarde.

In Beelden van Paaseiland wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en verworpen. Er moet een ander verhaal verteld worden.


In winkelwagentje:

  • Artikel: 9789045010526

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.749 - Number of Queries: 121 - Query Time: 0.039248027328491
<