Op Lemen Voeten Magazine, Tijdschrift voor WandelaarsOp Lemen Voeten Magazine, Tijdschrift voor Wandelaars
Beweeg de muis over de afbeelding of klik om te vergroten

Op Lemen Voeten Magazine, Tijdschrift voor Wandelaars

€ 6.25

Duitslands langste blote-voeten-pad.
Sokken in de schoenen proppen. Broekspijpen omhoog. Koele wind langs onze kuiten. Er borrelt al meteen een lichte sensatie van vrijheid op. Even geen afspraken, deadlines of boodschappen, alles draait vanaf nu een paar uurtjes om onze blote voeten. In hartje Duitsland gaan we ‘s lands langste Barfußpfad uitproberen, een speciaal pad voor een verkwikkende wandeling zonder schoeisel. Af en toe best even doorbijten hoor, niet elke ondergrond blijkt even verfijnd. Maar de beloning aan het einde van het pad is warm en tintelend.

Bruno Taut, de toekan onder de modernisten
Sinds 2008 zijn zes Berlijnse woonwijken Werelderfgoed. Bruno Taut, de belangrijkste ontwerper van deze modernistische wijken, doopte zijn huizen in bonte kleuren. Toekans zijn het in vergelijking met de witte creaties van andere modernisten zoals Walter Gropius en onze Gerrit Rietveld.

Stolberg, stad van het koper.
Op de Alter Markt in Stolberg staat een indrukwekkend standbeeld van drie uitgemergelde mannen die gevangen zijn in een verkrampte rondedans. Het is een eerbetoon aan de arbeiders die letterlijk en figuurlijk in de vuurlinie stonden bij de opbouw van de welvaart in Kupferstadt Stolberg.
 
Ilmenau: Door het Thüringer Wald met Colijn en Goethe
‘Van zijn geneesheer had hij dringend advies meegekregen, ter bestrijding van de suikerziekte, veel te wandelen, en dat deed hij ook – ’s zoomers bij brandende hitte, in de herfst bij regen en ontij, wandelde hij uren en uren met zijn bewakers, en hij wist de lichtzijde van dit bestaan te zien: “Mijn stemming blijft, alles in aanmerking genomen, gelukkig opgewekt en de wandelingen zijn een dagelijksch voorrecht”.’ Aldus biograaf G. Puchinger in zijn voorwoord bij het dagboek van Heleen Colijn.

Keulen-Brühl
Werelderfgoed Augustusburg-Falkenlustmet in Brühl bij Keulen verdient een wandelbezoek. Dat kan zowel als reisdoel op zich of bij een bezoek aan de Rijnlandse metropool en mediahoofdstad. Zijn Franse tuinen en landschapsparken met hun prachtige zichtlijnen zijn een lust voor het oog. Wandel van Augustusburg naar Falkenlust met zijn Nederlandse connecties.

Door de Fries-Drentse venen.
Langs oude veenpaden en opvoedingsgestichten.

Deze dagwandeling van het Friese Appelscha door het grensmoeras van Fochtelo naar het Drentse Veenhuizen voert door een leeg grensgebied met een bewogen geschiedenis. Turfwinning en heropvoeding van armen waren hier tot halverwege de negentiende eeuw big business. Nu staat de verzorging van natuur en gevangenen voorop.

Amsterdam/Muiderpoort – Muiderberg
Alles is anders, maar zeker niet slechter dan toen…

Twee en dertig jaar geleden volgden de jonge geschiedkundigen Vladimir Mars en Hans Huijboom de schrijver A.E. d’Ailly te voet Amsterdam uit en deden daarvan verslag in Op lemen voeten 1982-2. In 1927 liet hun voorganger in zijn boek ‘Wandelen om Amsterdam’ zien hoe het ommeland van de hoofdstad door de verstedelijking was veranderd. Op een schitterende lentedag liep Hans Farjon samen met hen een van hun routes: van de oudste nog bestaande Amsterdamse stadspoort, de Muiderpoort, naar het bruisende vestingstadje Muiden.


In winkelwagentje:

  • Artikel: 8710966468746

Copyright © 2018 Geografische Boekhandel Pied a Terre. Powered by Zen Cart
Parse Time: 0.745 - Number of Queries: 110 - Query Time: 0.026870809127808
<